Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων Καβάλας











 Στις 21/4/2016 οι Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων Καβάλας.
Μέσα από την περιήγησή μας στο αρχαιολογικό μουσείο, στον αρχαιολογικό χώρο με τις πρωτοχριστιανικές εκκλησίες, τη φυλακή του Απ. Παύλου, το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, "είδαμε" να απλώνεται μπροστά μας η ιστορία μας.
Νιώσαμε συγκίνηση καθώς περπατήσαμε πάνω στην Εγνατία οδό, την οποία χρησιμοποίησαν στρατηγοί, έμποροι, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί αιώνες πριν.
Αισθανθήκαμε δέος βλέποντας τις επιβλητικές πρωτοχριστιανικές εκκλησίες, τις πρώτες σε όλη την Ευρώπη, με ιδρυτή τον Απόστολο Παύλο.
 Θαυμάσαμε την ακουστική του αρχαίου θεάτρου, την οποία διαπιστώσαμε ψιθυρίζοντας λέξεις και προτάσεις.

Λίγα λόγια για την ιστορία της περιοχής
Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της ανατολικής Μακεδονίας, με μνημεία χαρακτηριστικά της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου.
  Η ιστορία του οικισμού των Φιλίππων αρχίζει στα 360/359 π.Χ. όταν άποικοι από τη Θάσο ιδρύουν την πρώτη πόλη, τις Κρηνίδες. ΄Οταν στα 356 π.Χ. απειλούνται από τους Θράκες, ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄, ο οποίος, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και την μετονομάζει (Φίλιπποι). Μετά την μάχη των Φιλίππων, το 42 π.Χ., η πόλη γίνεται ρωμαϊκή αποικία και αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της θέσης της πάνω στην Εγνατία Οδό.
  Πολύ σημαντική χρονολογία υπήρξε το έτος 49 ή 50 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τους Φιλίππους και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό ανέδειξε την πόλη σε μητρόπολη του Χριστιανισμού. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους (963 με 969 μ.Χ.) ανοικοδομούνται τα τείχη της πόλης και κτίζονται οι πύργοι και το τείχος της ακρόπολης.
  Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους στα 1914 από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η Αρχαιολογική Εταιρεία διενήργησαν συστηματικές ανασκαφές. Σήμερα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα.
  Τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο Μουσείο Φιλίππων.
 
    
       

 



Φυλακή Απόστολου Παύλου
 


Εγνατία οδός
 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου