Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Πέτρινοι γίγαντες.

Καθετί που δεν μπορούμε να το ερμηνεύσουμε με τη λογική, λέμε ότι απoτελεί ένα ανεξήγητο φαινόμενο. Έτσι μετά από την χαμένη Ατλαντίδα, αφορμή για προβληματισμό μας δίνουν οι πέτρινοι γίγαντες. Πιο γνωστά μεγαλιθικά μνημεία είναι οι πέτρινοι γίγαντες ή Stonehedge.

Πέτρινοι γίγαντες - παρουσίαση (πηγή::Γ.Σουδίας)

Στοουνχεντζ - Ν'ότια Αγγλία

Πιθανή κατασκευή Στοουνχεντζ 

Κυκλώπεια Τείχη -  Η πύλη των Λεόντων

Ο μύθος αναφέρει ότι ιδρυτής των Μυκηνών ήταν ο Περσέας. Ο Περσέας ήταν αυτός που ανέθεσε στους Κύκλωπες, τεράστια μυθικά όντα από τη Μικρά Ασία, να χτίσουν τα τείχη γι’ αυτό και ονομάστηκαν Κυκλώπεια.
Η περίμετρος του τείχους στη σημερινή του μορφή είναι 900 μέτρα και οχυρώνει μια έκταση 30.000 τ.μ., με μέγιστο σωζόμενο ύψος 8,25μ. περίπου και μέσο όρο πλάτους 5,50-6μ., που όμως σε κάποια σημεία φτάνει και τα 8μ.


Γραμματική του κεφαλαίου:

Επιρρήματα λέγονται οι άκλιτες λέξεις που διευκρινίζουν την έννοια κυρίως των ρημάτων, αλλά και επιθέτων και επιρρημάτων, και φανερώ­νουν τόπο, χρόνο, τρόπο, ποσό κ.ά. π.χ. Βλέπει καλά.
Ο καιρός είναι πολύ καλός. Ο πατέρας βγήκε από το σπίτι κάπως νωρίς. Κατά τη σημασία τους τα επιρρήματα είναι πέντε ειδών και απαντούν σε κάποια ερώτηση:
α). Τοπικά: πού; εδώ, εκεί, μέσα, έξω, βόρεια, νότια,
β). Χρονικά: πότε; σήμερα, τώρα, πέρυσι, έπειτα, κάποτε,
γ). Τροπικά: πώς; έτσι, μαζί, όπως, αλλιώς, ξαφνικά
δ). Ποσοτικά: πόσο; λίγο, πολύ, τόσο, κάμποσο, περισσότερο,
ε). Βεβαιωτικά: ναι, μάλιστα, βέβαια, αλήθεια, σωστά.
στ). Διστακτικά: ίσως, τάχα, δήθεν, πιθανόν, άραγε.
ζ). Αρνητικά: όχι, δε(ν), μη(ν), όχι βέβαια.


 Επιρρηματικοί προσδιορισμοί
α. Γράφω αυτές τις σκέψεις βιαστικά, β. Ήρθε η κόρη του γελώντας, γ. Ώρες καθόμουν και κοίταζα τη θάλασσα, δ. Ο δρόμος περνά μπροστά από το σπίτι.
Επιρρηματικός προσδιορισμός ή επιρρηματικό σύνολο λέγεται κάθε επίρρημα (αλλά και άλλες λέξεις).
Οι επιρρηματικοί προσδιορισμοί, όπως και η ίδια η λέξη το δηλώνει (επί+ρήμα), προσδιορίζουν τα ρήματα (αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και τα επίθετα και τα ουσιαστικά και τα επιρρήματα), για να συμπληρώ­σουν την έννοιά τους και να γίνει πιο συγκεκριμένη και πιο σαφής.
Οι επιρρηματικοί προσδιορισμοί φανερώνουν τόπο, χρόνο, τρόπο, ποσό, αιτία, σκοπό, αποτέλεσμα, προϋπόθεση, βεβαίωση, άρνηση, δι­σταγμό κ.ά.
Βλέπε βιβλίο γραμματικής σελ. 162-165
και για την παραγωγή και σύνθεση λέξεων σελ. 202-207


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου