Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Project: "Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων"

 Αναζητήσαμε πληροφορίες για όσα μέρη έχουν επισκεφτεί οι ήρωες του βιβλίου μας, μάθαμε για φυλές, μεγάλες προσωπικότητες, ιστορικά μνημεία, πληροφορηθήκαμε για τη ζωή και το έργο Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και σας τα παρουσιάζουμε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων (μέρος 1ο)


                      


Στη συνέχεια, ομαδικά, κάναμε βιβλιοπαρουσιάσεις.







Η ομάδα της Βαρβάρας, Κωνσταντίνας και Ράνιας, αφού διάβασαν τον Ντετέκτιβ Κλουζ, γράψανε λίγα λόγια για την υπόθεση, τους ήρωες και δημιούργησαν το δικό τους σενάριο.
Σύντομα κοντά σας! Είναι στο στάδιο της δακτυλογράφησης! 

Η φύλαξη των ανατολικών συνόρων & οι Ακρίτες κεφ. 20


Παρουσίαση μαθήματος κεφ 20

Picture

Το έπος του Διγενή

Picture
«Έπος του Διγενή Ακρίτα»
Το έργο ξεκινά με την αφήγηση της ιστορίας των γονέων του Διγενή: πατέρας του ήταν ο εμίρης της Συρίας Μουσούρ, ο οποίος σε μια επιδρομή σε βυζαντινά εδάφη άρπαξε την μοναχοκόρη ενός βυζαντινού στρατηγού. Τα πέντε αδέρφια της κοπέλας συνάντησαν τον εμίρη για να ζητήσουν πίσω την αδερφή τους και, επειδή εκείνος αρνήθηκε να την δώσει, ο μικρότερος από αυτούς μονομάχησε μαζί του και τον νίκησε. Ο εμίρης όμως αρνήθηκε να επιστρέψει την κοπέλα. Την παντρεύτηκε, βαφτίστηκε χριστιανός και εγκαταστάθηκε στο βυζαντινό έδαφος· όταν η μητέρα του τον κάλεσε οργισμένη να επιστρέψει στην πατρίδα του εκείνος την επισκέφτηκε και έπεισε εκείνη και την οικογένειά του να ασπαστούν τον χριστιανισμό. Ένα χρόνο μετά τον γάμο γεννήθηκε ο γιος του ζευγαριού, Βασίλειος.
Ο Βασίλειος είχε δείξει από τα παιδικά του χρόνια τις εξαιρετικές ικανότητες και επιδόσεις του σε ασχολίες όπως το κυνήγι: σε ηλικία 12 ετών έπνιξε δύο αρκούδες και σκότωσε ένα λιοντάρι. Όταν ερωτεύτηκε την κόρη ενός στρατηγού, την έκλεψε με την θέλησή της, επειδή οι γονείς της δεν έδιναν την συγκατάθεσή τους, και ο πατέρας της κοπέλας επέτρεψε τον γάμο μόνο αφού ο Διγενής σκότωσε τους πολεμιστές που έστειλε ο στρατηγός για να τον κυνηγήσουν. Η συνέχεια του κειμένου αφηγείται τα κατορθώματα του Διγενή που τον έκαναν διάσημο και για τα οποία του απένειμε τιμές ο βυζαντινός αυτοκράτορας. Το μεγαλύτερο τμήμα καταλαμβάνεται από την αφήγηση -σε πρώτο πρόσωπο- των μαχών του Διγενή απέναντι σε έναν δράκο και ένα λιοντάρι που απειλούσε την γυναίκα του και εναντίον των απελατών και της αμαζόνας Μαξιμώς που ήθελαν να την κλέψουν. Εκτός από τα πολεμικά του κατορθώματα ο Διγενής εξιστορεί και δύο περιπτώσεις στις οποίες απάτησε την γυναίκα του: με μια άγνωστη κοπέλα από την Αραβία, την οποία συνάντησε σε κάποια περιπλάνησή του, και με την Αμαζόνα Μαξιμώ, μετά την ήττα της στην μονομαχία. Σε μία παραλλαγή του ποιήματος ο Διγενής στην συνέχεια σκότωσε την Μαξιμώ από τύψεις. Μετά την δόξα που απέκτησε ο Διγενής αποσύρθηκε σε έναν μεγάλο πύργο που έχτισε στις όχθες του Ευφράτη, όπου και πέθανε σε νεαρή ηλικία, από ασθένεια. Αμέσως μετά τον θάνατό του πέθανε και η γυναίκα του από την θλίψη.


Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων Ενότητα 9η Γλώσσας

Βιβλίο, ένα ανοιχτό παράθυρο στο κόσμο!

Μια παρουσίαση και λίγες ασκήσεις για εξάσκηση για το σημερινό μας μάθημα!

Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων (εμπλουτισμένο διαδραστικό βιβλίο

Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων (Σουδίας Γιάννης)

Σύνδεση προτάσεων - θεωρία και ασκήσεις

Γραμματικά φαινόμενα 9ης ενότητας (Τουλιόπουλος Φώτης)

                                                 

Δημόσια βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης
















Οι παρακάτω ιστοσελίδες σας ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο των βιβλίων. Μπορείτε να ακούσετε ή να διαβάσετε αγαπημένα βιβλία ή παραμύθια.


 Ο μικρός αναγνώστης

http://www.bookbook.gr/

http://www.pandaboura.com/

Βedtimestoriescollection

Επιλογές βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας









Καιρός & κλίμα

Θερμαίνοντας και ψύχοντας αέρια

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Project: Έργα τέχνης και μουσική (Ενότητα 7η)

Οι μαθητές μάς παρουσιάζουν τις δικές τους ερμηνείες για το πώς βλέπουν έναν διάσημο πίνακα ζωγραφικής.
Αφού περιέγραψαν πρώτα τον πίνακα, στη συνέχεια έγραψαν μια μικρή ιστορία γι' αυτόν ή μια δική τους μικρή στροφή.
Διαβάστηκαν στην τάξη βιογραφικά σημειώματα γνωστών καλλιτεχνών.


Πεμπτάκια μου, σας ευχαριστώ!!

Πατήστε παρακάτω για να δείτε την εργασία μας:

Έργα τέχνης μέσα από τα δικά μου μάτια.


Το βυζαντινό κράτος και οι γειτονικοί λαοί κεφ.18 Δ' ενότητας


Το Βυζαντινό κράτος και οι γειτονικοί λαοί κεφ 18

Παρουσίαση μαθήματος α'

Παρουσίαση μαθήματος β'



Picture
Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος



Άβαροι
                                Picture     

Ακάθιστος Ύμνος

Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται γενικά κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση. Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα).
πηγή: Γιάννης Σουδίας

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Εξάτμιση, βρασμός και συμπύκνωση


Εξάτμιση, βρασμός και υγροποίηση (πηγή: Γρηγόρης Ζερβός)

                           Picture

Οι λίμνες της Ελλάδας


Οι λίμνες της Ελλάδας (πηγή: Σουδίας Γιάννης)

Picture


Εμπλουτισμένο διαδραστικό μάθημα κεφ 20

ης Ελλάδας


Στη σύγχρονη εποχή έχει αυξηθεί η ανάγκη κατανάλωσης γλυκού νερού. Απαιτούνται όλο και περισσότερες ποσότητες νερού για την ύδρευση, για τη συστηματική άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και για άλλες δραστηριότητες του ανθρώπου. Το γλυκό νερό επομένως είναι πολύτιμο στη ζωή μας.

Για να αποθηκεύσουμε τις ποσότητες νερού και να τις χρησιμοποιήσουμε, κατασκευάζουμε τεχνητές λίμνες, φράγματα και μικρές δεξαμενές.

Στη χώρα μας έχουν δημιουργηθεί αξιόλογες τεχνητές λίμνες. Επίσης, κατασκευάστηκαν φράγματα για τη συγκέντρωση του νερού, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για ύδρευση ή άρδευση.
  • Τεχνητές λίμνες για άρδευση: η λίμνη Κερκίνη και η λίμνη του Πηνειού στην Πελοπόννησο. 
  • Τεχνητές λίμνες για ύδρευση: η λίμνη του Μόρνου και του Μαραθώνα για την ύδρευση του λεκανοπεδίου Αττικής.
  • Τεχνητές λίμνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: η λίμνη του Λάδωνα, του Λούρου, του Ταυρωπού, των Κρεμαστών, του Καστρακίου, του Πολύφυτου και του Άραχθου.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Οι γείτονες των Βυζαντινών κεφ. 17 ενότητα Δ.

Οι γείτονες των βυζαντινών

  Picture  


                                                   Picture

Μουσικά όργανα & ήχοι

Χριστουγεννιάτικο παζάρι, ζαχαροπλαστική και δημιουργία

Για μία ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε, στο χώρο του σχολείου μας, το χριστουγεννιάτικο παζάρι. Μαθητές και δάσκαλοι έβαλαν την φαντασία τους και το μεράκι τους και δημιούργησαν όμορφες κατασκευές.

Χριστουγεννιατικο παζάρι

Ζαχαροπλαστική & δημιουργία